Citroën Rosalie: favoriet in het buitenland

Work hard, play hard. Het bekende motto slaat absoluut op de mannen van team Sledge Hamer. Het vriendenteam is al bijna dertig jaar actief en staat vele uurtjes te ‘knutselen’ in schuur. Maar er is meer dan voldoende tijd voor gezelligheid. “Na een wedstrijd doen wij meestal het licht uit.”

 

De mannen van tractorpullingteam Sledge Hamer uit Oudenhoorn hoef je niets meer te vertellen. De mannen horen bij de gevestigde orde van de pullingsport. Afgelopen seizoen werden ze voor de tiende keer Nederlands Kampioen in de two wheel drives-klasse en ook op het EK mochten ze al zes keer het goud mee naar huis nemen. Hoe dat kan? “We zijn een goed team, maar hebben het vooral ook heel gezellig”, vertelt Jan Luijendijk. Samen met zijn broer Aart richtte hij het tractorpullingteam op in 1991. “Of we nu de boel kapot rijden of een perfecte run hebben gereden, we gaan altijd met een glimlach naar huis. Is er niets te vieren, dan verzinnen we wel iets.”

 

Het team rijdt in de two wheel drive-klasse, wat betekent dat ze rijden met een bijzondere machine met het uiterlijk van een auto. “In ons geval is dat een originele body van een Citroën Rosalie uit 1933. Een prachtig oud beestje waarmee we regelmatig worden uitgenodigd om demo’s te rijden in het buitenland. Met name in Duitsland zijn de two wheel drives populair. Daar maken we een soort mini-vakantie van.”

 

Dat hebben de heren ook wel nodig, want er worden flink wat uurtjes aan de tractor gesleuteld. “Met dank aan onze vrouwen, die dat allemaal ondersteunen. Elk teamlid heeft zijn eigen specialiteit. Gelukkig maar. Zelf heb ik niets met computers, maar dankzij een een paar knappe koppen kunnen we na een wedstrijd precies uitlezen wat er onder de kap gebeurd is. De pullingsport is wat dat betreft absoluut met zijn tijd meegegaan.”

Naast een goede sfeer draait het bij tractorpulling uiteraard om de machine zelf. Jan: “Onder de motorkap zit bij ons een goede, betrouwbare machine. Je hoeft niet elk weekend de eerste plek te pakken om uiteindelijk toch competitie-winnaar te worden. Zo hebben we eind maart na een 4e, 2e en 1e plek toch het Agri Trader Two Wheel Drives Indoor Tractorpulling Kampioenschap op ons naam mogen zetten.” Daarmee bewijst de Sledge Hamer: slow and steady wins the race.”

Foto gemaakt door: Dennis Vos.