Team Hook ‘n Run durft te dromen

20 april 2025

Als je het over technische doorontwikkeling hebt, dan hoef je niet verder te zoeken dan team Hook ‘n Run. Deze vriendenclub uit Achterberg heeft voor het nieuwe seizoen een rigoureuze keuze gemaakt: van de welbekende 1455 motor naar een compleet nieuwe configuratie.

“We zijn van 7 liter teruggegaan naar 6 liter en ons toerental is van 2700 toeren naar 3200 gegaan”, legt teamleider Brienen den Hartog uit. Hook ‘n Run, met standplaats in Wageningen, bestaat sinds 2014 toen ze begonnen met een tweedehands trekker die ze compleet nieuw opbouwden. Ze kochten destijds slechts “een motor, een versnellingsbak en een kapwerk” als basis. Nu, tien jaar later, is die basis uitgegroeid tot een professionele pulling-trekker waarmee ze recent promoveerden van de Promo-klasse naar de Top-divisie.

De promotie vereiste een technische revolutie. “Wij reden in het verleden met de welbekende 1455 motor. We kwamen tot het punt dat we de mechaniek steeds moeilijker kregen en in ons oordeel het limiet hadden bereikt”, verklaart Brienen. “Als wij met de motorconfiguratie van vorig jaar in de Top zouden gaan rijden, dan zouden we een uitdaging hebben om er te kunnen blijven.”

In de tractorpulling-sport zijn er twee toegestane configuraties in hun klasse: je mag met een motor van 7 liter inhoud rijden met 2700 toeren, maar je mag ook met een motorinhoud van 6 liter rijden op 3200 toeren.

De keuze van team Hook ‘n Run voor het hogere toerental sluit aan bij de huidige ontwikkeling in de sport. “Je ziet dat iedereen meer op snelheid gaat rijden met speciaal gemaakte banden voor tractorpulling.”

In Putten kreeg de nieuwe setup direct zijn vuurdoop. “De motor was compleet nieuw opgebouwd en de eerste run was direct in Putten. Die was boven verwachting goed”, vertelt Brienen trots. Uit zijn hoofd zijn er momenteel slechts “twee of drie andere teams die zo rijden in Nederland,” maar hij verwacht een kentering. “Veel teams zijn aan het kijken om die overstap te gaan maken.”

 

Het team beschikt over professionele apparatuur, waaronder een eigen vrachtwagen en zelfs een zelfontwikkelde testbank, waarmee de monteurs de trekker kunnen testen.” Typisch voor de tractorpulling-gemeenschap stellen ze deze apparatuur ook beschikbaar aan andere teams: “Op de baan ben je concurrent, maar naast de baan help je elkaar.”