Dirk Schipper is rijder én baanmeester

6 mei 2024

‘Hoe ligt de baan erbij?’ Naar welke sport je ook zit te kijken, het is een vraag die je overal terughoort. Ook bij truck- en tractorpulling. Dirk Schipper is samen met Hans van den Brink baanmeester bij Megapull Stroe. Daarnaast is hij al vele jaren een fervent deelnemer. 

 

Elk jaar is het weer een ‘flinke uitdaging’ om de kleibaan in topconditie te brengen, vertelt Dirk. “Met name de laatste jaren is het elke keer zo warm dat er te veel vocht uit de klei trekt. Als je dan niet uitkijkt, wordt de baan zo hard als een betonnen plaat, met als gevolg dat de banden van een trekker er amper tot geen grip op hebben. Dus: geen mooie runs. Bij de Megapull in Stroe hebben we bovendien te maken met een open veld, waarbij de wind invloed heeft op het opdrogen van de baan. De hoeveelheid regen in het voorjaar zegt ook niets over de condities in juni. Het is klei en dat kan in een mum van tijd heel droog worden. Het blijft afwachten, anticiperen en veel testen. Uitdagend, maar Hans en ik doen het al jaren met veel plezier.” 

Naast baanmeester is Dirk ook fervent deelnemer aan de Megapull. Of hij er profijt van heeft dat hij de baan door en door kent? “Wel een beetje misschien, maar je moet die kennis ook nog zien te vertalen in resultaat en dat valt echt niet mee. Je kunt de eigenschappen van een baan goed in je hoofd hebben, maar zelfs door de dag heen kan een baan veranderen en moet je hem voortdurend in de gaten houden.”

 

De conditie van de kleibaan is een cruciaal gegeven en tijdens een wedstrijd ook voortdurend onderwerp van gesprek. “De baan bepaalt waar je je trekker op afstelt en hoe je je run denkt te maken. Als je ziet dat een baan veel grip heeft, hang je extra gewicht naar voren en kan je ervoor kiezen een versnelling lager te rijden. Hij kan ook wat harder zijn, waardoor je beslist om gewicht naar achteren te brengen en juist een versnelling hoger te rijden. Dus; waar je je gewicht hangt, wat je met je bandenspanning doet en welke versnelling je kiest, is allemaal afhankelijk van hoe de baan erbij ligt.”

Samen met zijn vader Wouter is Dirk eigenaar van Schipper Mechanisatie in Putten. Als John Deere-dealer is de vraag in welk merk tractor hij rijdt een vraag naar de bekende weg. “Het is een 4850 met motorkap. Er zit een grote turbo op en de versnellingbak hebben we deze winter aangepakt. De motor is gefinetuned om ook de laatste paar pk’s er uit te kunnen halen. Afgelopen jaren reden we voortdurend in de top drie, dus daar willen we ook dit jaar graag weer naartoe.”