‘Een echte show voor het publiek’

6 mei 2019

Het is één van de leukste klasses van de tractorpulling: de Light Modifieds. De deelnemers krijgen alle vrijheid. (Bijna) niets moet en alles mag. Het resultaat: de meest bizarre tractors die zorgen voor flink wat spektakel op de baan.

De Rocket Science lijkt in niets op een landbouwtractor. Sterker nog, alle onderdelen heeft het team helemaal zelf gebouwd. Dat is typerend voor de Light Modifieds-klasse, één van de vrije klasses binnen de Grand National-wedstrijden. “De teams krijgen veel vrijheid bij de bouw van hun tractor”, vertelt Jack Stijnen van team Wingssprayer Rocket Science uit Weert. “Enige beperking is het totaalgewicht, in het geval van de Light Modifieds maximaal 2.500 kg. Met zo weinig eigen gewicht is het een hele uitdaging om toch veel vermogen aan de grond te krijgen. En dat heb je nodig om die sleepwagen zo snel en ver mogelijk vooruit te trekken.”

Wie de tractorpullingwereld een beetje kent, weet dat de winter de belangrijkste periode is voor de deelnemers. Er wordt geen enkele wedstrijd gereden, maar toch wordt dan de uiteindelijke competitie-uitslag al deels bepaald. In de werkplaatsen wordt namelijk hard gesleuteld, aangepast en gecreëerd. Tot er een nóg betere en krachtigere machine op de baan verschijnt dan vorig jaar het geval was. En kan worden uitgevochten wie anno 2019 de beste machine heeft.

Dat levert soms spectaculaire wedstrijden op, zeker in Stroe, wat één van de eerste wedstrijden in het seizoen is, vertelt Jack. “Het is altijd spannend wat er uit de schuur komt. Mensen hebben de hele winter lang van alles gebouwd, maar het is natuurlijk afvragen wat er gebeurt als er zulke zware krachten op komen te staan tijdens een wedstrijd. Je begrijpt, er gaat wel eens een machine kapot. Een domper voor het team, maar het levert voor het publiek wel een mooie show op. Erg? Ach, we zeggen in de sport wel eens: als het niet kapot gaat, dan ga je niet hard genoeg.”

Voor team Wingssprayer Rocket Science wordt het ook een spannend seizoen. Zij hebben de afgelopen winter goed besteed in de werkplaats. Jack: “Vorig jaar hadden we met een nieuw frame eigenlijk al onze hele tractor opnieuw opgebouwd. Dat leek goed te werken, maar we misten nog vermogen. Vandaar dat we deze winter een nieuwe turboset hebben gebouwd. Hopelijk gaat die ons het vermogen bieden dat we nodig hebben voor een mooie podiumplaats.”