Eigenwijze buitenbeentjes draaien mee in de top

22 april 2023

De mannen van team Cloud Nine uit Hellevoetsluis worden bewonderd om hun techniek en creativiteit. Zelf noemen ze zichzelf liever een beetje eigenwijs. 

Eén ding is zeker: met hun machine Pokerface liggen ze dit seizoen op ramkoers voor een hoge eindnotering in het klassement. Want ja, ze hebben zich in de afgelopen jaren zachtjes aan behoorlijk omhoog weten te werken, zoals Jan Willem van der Hoek het lachend uitdrukt. Van een team met een beperkt budget en dito mogelijkheden wist Cloud Nine met lef, doorzettingsvermogen en de nodige technische creativiteit uit te groeien tot één van de favorieten in de Mini Unlimiteds-klasse.

Het ene heeft natuurlijk te maken met het andere, legt Jan Willem uit. “Als je budget beperkt is, word je vanzelf vindingrijk. De Pokerface bestaat voornamelijk uit gebruikte materialen die we opgepoetst, gereviseerd en technisch geoptimaliseerd hebben. Natuurlijk is daar de nodige technische kennis voor nodig, maar ook een stukje eigenwijsheid. Dat zit van oudsher in het dna van dit team, dat al sinds 1983 bestaat. De grondleggers hebben het ook altijd nét even anders gedaan. En dat heeft ze net als nu bij ons nooit tegengewerkt.”

Wat ook helpt is een nieuwe, grote sponsor die sinds twee jaar financieel bijdraagt en het team in de gelegenheid stelt een (gebruikte) nieuwe motor aan te schaffen. “Een motor die voorheen door een ander team in deze klasse werd gebruikt, maar werd vervangen door een ander type dat in hun ogen beter was. We hebben er toch meer vermogen uit weten te halen dan ze misschien  dachten! Ook ons frame en de achteras zijn gebruikt door concurrerende teams. Afdankertjes waar wij prima mee uit de voeten kunnen en waarmee we definitief meedraaien aan de top. En dat wordt ons ook gegund.”

Het is kenmerkend voor de Topklasse waarin ze meedraaien. “Onze motor bijvoorbeeld komt van team Lambada. Ze gaven ons er gratis en voor niks een hoop informatie en advies bij en hebben er vervolgens alleen maar bewondering voor dat we het optimale eruit weten te halen. “Naast het Lambada team hebben ook andere teams hebben ons enorm geholpen en dat waarderen we enorm. Zonder deze hulp was het ons niet gelukt te komen waar we staan,” licht Jan Willem toe. De verkiezing tot Puller of the Year afgelopen jaar door de collega-pullers is dan ook echt een hoogtepunt voor het team. Maar op de wedstrijdbaan zijn we elkaars concurrenten. We zitten allemaal superdicht op elkaar, wat het heel spannend maakt en veel spektakel geeft. In Stroe zijn we nu twee keer als derde geëindigd. Tijd voor een eerste plek!”