‘Kampioen worden is moeilijk, het blijven is nóg moeilijker’

30 mei 2022

De Wicked Screamer, Screamin’ Bobcat, Bobcat Sr. en Bobcat en Jr. Voor het team uit IJsselmuiden dat met deze vier monsters de Nederlandse en internationale tractorpullingcompetities bestormen, is de sport nog steeds een spel. Maar wel een heel serieus spel.

Wat doe je als je met een heel team fanatiekelingen aan een tractor werkt, waarvan er meerdere achter het stuur willen zitten? Dan bouw je gewoon nog zo’n tractor.. en nóg een. Dat is zo’n beetje de geschiedenis van team Screamin’ Bobcat. Echte diehards die in de loop der jaren steeds fanatieker en fanatieker werden. Zo fanatiek zelfs dat ze hun horizon verbreedden naar de bakermat van de tractorpulling: Amerika.

In Amerika gaat het allemaal nog net een tandje gekker dan in het nuchtere Nederland. In Bowling Green (PullTown USA), Ohio bijvoorbeeld. “Daar komt zo’n beetje 80.000 man bij elkaar voor de National Tractor Pulling Championships”, vertelt Berrie Boer. “Je weet niet wat je meemaakt. Een relatief kleine klasse, zoals de miniklasse, trekt daar ergens tussen de 40 en 50 (!) deelnemers.”

Het jaar 2019 was een topjaar voor de IJsselmuidenaren. Ze wonnen het NK, ze pakten de beker op het Europese Kampioenschap én de beker tijdens de Euro Cup Championship in Denemarken. Maar Berrie en zijn team weten als geen ander dat de roem zomaar weer uit je handen glipt. “Kampioen worden is één. Kampioen blijven is nog een stuk moeilijker. De concurrentie ligt altijd op de loer om het gat te dichten en de machines toch weer zo aan te passen dat ze verder komen dan jij.” Dat belooft dus alsnog een spannende wedstrijd te worden in Stroe.