Kees van den Brand: ‘Deze sport is verslavend’

6 mei 2019

Vrijwilliger Kees van den Brand is al dertien jaar een bekend gezicht voor, tijdens én na de Megapull. In aanloop naar de wedstrijddagen is hij ‘Hekken-chef’. Tijdens de Megapull geniet hij op de bult. En als het publiek en de rijders het wedstrijdterrein hebben verlaten, ruimt hij samen met de andere vrijwilligers de boel weer op. 

Het is jaarlijks een week om naar uit te kijken, vertelt Kees. Het begint op de maandagavond met het afleveren van de hekken. Deze moeten vijf dagen later de duizenden bezoekers op afstand houden van het motorgeweld op de baan. Zijn vrijwilligerswerk voor de Megapull startte dertien jaar geleden, toen hij werd ingezet als chauffeur die tijdens de wedstrijd de trekkers naar de baan moest slepen. Dat deed hij twee jaar lang, maar er was één probleem. “Ik kon niet meer aan de zijlijn staan. En dat beviel me niks. Ik wilde gewoon met een biertje op de bult staan en met mijn maten genieten van de pulls.” Zijn vizier verlegde zich daarom in de jaren erna richting de voor- en nabereidingen, en dat doet hij als ‘hekken-chef’nog steeds met alle plezier van de wereld. Op maandagavond worden de pallets met hekwerken uitgeladen en met een team vrijwilligers aan de hand van tekeningen kaarsrecht op de juiste plek gezet. Daarnaast steekt hij zijn handen uit de mouwen op alle plekken op het terrein waar dat nodig is.

Waardering voor vrijwilligers
Zijn liefde voor de pullingsport is in de afgelopen jaren alleen maar groter geworden, vertelt hij. “Vooral de trucks ben ik super gaan vinden. De actie, de ongekende snelheid op de baan.. Mijn zwager rijdt mee in een Scania P92 met Team de Kruif. Die steun ik een beetje. Ik heb zelfs al een keer gereden tijdens een demo. Ik snap helemaal dat deze sport verslavend werkt, want dat smaakte naar meer!”

Niet alleen is de organisatie voor de wedstrijdrijder prima geregeld, ook de vrijwilligers hebben niks te klagen, geeft Kees aan. “Er is een groot hart voor de mensen die meehelpen om de Megapull tot een succes te maken. Je krijgt eten en drinken, kortom er wordt goed voor ons gezord. Andersom is het zo dat de Megapull een week lang op één staat en dat is voor de meeste vrijwilligers het geval. Het is altijd berengezellig, iedereen is lekker aan het tillen en sjouwen. In het normale leven werk ik voor mezelf (ze noemen me ook wel Kees Tegel, ik heb namelijk een bouw- en tegelzetbedrijf), maar tijdens de Megapull maak ik mijn hoofd altijd lekker leeg.”

Dit jaar wordt weer een speciale editie, verwacht Kees. “Er komen zittribunes bij, wat het evenement een nog professioneler karakter geeft. Dikke kans dat we weer in de top-3 van best georganiseerde evenementen belanden. Maar dat het een spetterend weekend wordt, weet ik in elk geval al heel zeker.”