Powervrouw gaat voor top 3-plek in Stroe

15 april 2024

Ze is de enige vrouwelijke deelnemer in de Standaard tractorenklasse 11 ton, maar met haar Fendt 926 bewijst Mariëlle Buijtenhuis al jarenlang dat tractorpulling absoluut niet alleen voor mannen is. 

 

Geboren en getogen op een landbouwmechanisatie bedrijf in Renswoude groeide Mariëlle op tussen de tractoren en shovels. Haar liefde voor het rijden begon al op jonge leeftijd, toen ze haar eerste meters maakte op het bedrijf van haar ouders. Samen met haar vader bezocht ze van jongs af aan tractorpullingevenementen en sinds 2015 rijdt ze zelf mee.

“Ik heb altijd interesse in die machines gehad. Lekker groot, leuk om in te rijden. Technisch ben ik niet per se supergoed onderlegd, maar daar hebben we gelukkig weer andere mensen voor. Maar zo vaak wordt er niet aan de tractor aan gesleuteld hoor, dat is het voordeel van deze klasse. Hij staat hier gewoon en je rijdt er zo op weg.”

Recht op de baan
De Fendt 926 staat bekend om zijn krachtige motor, superieure tractie en uitstekende prestaties, wat hem heel geschikt maakt voor tractorpuling. In het dagelijks leven rondom Uddel leidt de machine bovendien een prima dubbelleven. “We kunnen hem ook gebruiken voor allerhande agrarische klusjes. Dat is ook de reden dat hij niet de toegestane maximale pk heeft. Natuurlijk, hoe meer pk’s hoe beter, maar het is niet allesbepalend. Alles hangt met elkaar samen: de baan, de bandenspanning, de juiste banden. En spelen met de begrenzelaarsregeling is ook een belangrijke factor: daarmee houd je het toerental van de machine in balans.”

Vorig jaar september wist Mariëlle zich te plaatsen voor het NK in IJsselstein, dat bestaat uit één wedstrijd aan het einde van het seizoen. Een primeur voor haar. “Dat was de eerste keer, en ik was er heel erg blij mee. En ook al ben ik ergens onderaan geëindigd – het was niet helemaal mijn baan blijkbaar – het was geweldig om mee te maken!”

De Standaard 11 ton-klasse is spannend en competitief, vindt Mariëlle, en trekt veel deelnemers aan. Haar kansen in Stroe? “Vorig jaar werd ik vierde, daar was ik tevreden mee. Dit jaar ga ik voor een plek in de top 3.”