Publiekslieveling Volvo FH16 aast op podiumplek

12 april 2024

Ze zijn de publiekslieveling op de Megapull, niet bang voor de nodige technische aanpassingen aan hun truck. En ze trekken alles uit de kast voor een podiumplek. Zeker tijdens de ‘thuiswedstrijd’ in Stroe waar het op de tribunes barst van de vrienden en bekenden. Maak kennis met team Volvo FH16 Harskamp! 

 

De samenstelling van het team is de afgelopen jaren weliswaar hier en daar veranderd, de wedstrijdmentaliteit is al jarenlang hetzelfde: er moet gewonnen worden! Maar dat gaat niet vanzelf, geeft rijder Henk Schregardus nog maar eens nadrukkelijk aan. Om het zekere voor het onzekere te nemen, nam het team dit seizoen de toevlucht tot de testbank, die sinds kort in Nederland beschikbaar is. “Tijdens zo’n test worden twee hele grote kasten op de achteras geschroefd die fungeren als remmen”, legt hij uit. “Je kunt dan de prestatie van de motor analyseren en bijvoorbeeld brandstofmengsels aanpassen, ontstekingstiming finetunen of andere aanpassingen maken om het vermogen en het koppel te optimaliseren.”

Een handig hulpmiddel, waar ook andere teams wellicht gebruik van zullen maken? “Dat zou inderdaad kunnen, ja. Wij zijn er in elk wijzer van geworden, zo hebben we bijvoorbeeld wat turbo’s gewisseld. Maar we vertrouwen erop dat de keuzes die we maken ons een voorsprong geven. Zo rijden we als een van de weinige teams al jaren met twee turbo’s op een zescilinderlijn. Daarmee halen we meer vermogen uit de motor.”

Nieuw in de Supersportklasse dit seizoen, is de mogelijkheid om gescheiden achterremmen te gebruiken. “Je mag dus apart links én rechts remmen. We moeten gaan uitproberen of dat een blijvertje wordt en of het echt gaat werken. Het kán zeker een voordeel opleveren. Bijvoorbeeld als er een spoor in de baan zit, die de truck buiten de lijnen drijft. Dat kan je dan bijsturen met een enkele rem, zonder meteen buiten de baan te raken.”

Zit de naam van het Gelderse dorp ‘Harskamp’ nu nog in de teamnaam, binnenkort verhuist het team misschien naar een ander dorp. “Na tien jaar is het voor de eigenaren van de schuur waarin we aan de truck sleutelen tijd om de ruimte anders te gaan gebruiken. Dus wie weet, komt onze nieuwe uitvalsbasis wel in Kootwijkerbroek terecht. Of Stroe natuurlijk.”