Puttenaren gaan van ‘blue’ naar goud

6 mei 2019

Het is de grootste nachtmerrie van ieder team. Verliezen vanwege een kapot onderdeel. Het overkwam team Blue Force uit Putten vorig jaar. Dit jaar zijn ze terug met maar één doel: gaan voor goud.  

Voor Henri van Roselaar was het niet zijn eerste wedstrijd in de competitie. Als 16-jarige jongen deed hij al mee aan tractorpulling wedstrijden. De dertig jaar die daarop volgden stond hij iedere competitie weer op de baan. In eerste instantie met de Ford Super Dexter van zijn vader en later met zijn eigen Internationale Kormik 744. Tegenwoordig is hij weer terug bij Ford. Samen met de leden van team Blue Force rijdt hij mee in de Sportklasse (4,5 ton) met een Amerikaanse Ford 96100 uit 1978, die zij momenteel wordt klaargestoomd voor de competitie.

Vorig jaar ging de winst door een kapotte brandstofpomp aan hun neus voorbij. “Dat gebeurt niet nog eens”, vertelt Henri. “De trekker is afgelopen winter uitgerust met een aangepaste koppeling. Daarnaast zijn we bezig met het verbeteren van de huidige brandstofpomp. Dat moet ons het komende seizoen punten gaan opleveren.”

De aangepaste koppeling is niet het enige dat Henri (samen met zijn teamleden Matthijs en Jan) aan de truck verbouwde. Twee jaar geleden werd de volledige versnellingsbak nog vervangen waarmee zij nu onder belasting tussen vier versnellingen kunnen schakelen.

“Matthijs heeft deze ontworpen en doorgerekend”, vervolgt Henri. “Hoe verder je op de baan bent hoe moeilijker het wordt. We kunnen nu sneller wegrijden en naarmate de baan vordert kunnen we steeds een stapje terug waardoor we verder komen.”

Eén keer per week komt het team bij elkaar om te sleutelen. Volgens Henri misschien wel het allerleukste aan de sport. “Je bedenkt een oplossing en krijgt vervolgens de kans om het te testen”, legt hij uit. “Werkt het niet, dan verzin je iets beters. Werkt het wel? Dan geeft dat zo’n enorme kick! Zeker als je dat een podiumplek oplevert.”

Dit jaar hoopt Blue Force op de Megapull in Stroe de eerste prijs in de wacht wilt gaan slepen. “We zijn goed voorbereid, dus er is niks wat ons tegenhoudt.”