Rattle ’n Hum heeft veel aanspraak rond de baan

8 april 2024

Ze zijn een tikkie vreemde eenden in de bijt in de sport, de studenten van Aeres Hogeschool uit Dronten die het team bemannen van de Rattle ‘n Hum. Met een mannetje of twintig sleutelen ze in de avonduren aan hun krachtpatser en met elkaar beleven ze tijdens wedstrijden en demo’s de grootste lol met elkaar. 

Maar onderschat dit team niet: ze nemen de pullingsport bloedserieus, vertelt Chris Deenen. In de werkplaats bij de hogeschool in Dronten is de afgelopen winter met grote toewijding gesleuteld om de Dodge nóg beter te laten functioneren dan voorgaande jaren. Daar zijn flinke investeringen voor gedaan in tijd en financiën. Zo werd er een vrachtwagen aangeschaft die in de werkplaats helemaal is omgebouwd. “Er zit nu een living en een slaapkamer in, waar we met het hele team kunnen slapen, bijvoorbeeld tijdens demo’s in het buitenland. De buitenkant van de truck is compleet bestickerd en er is een opslagruimte in gemaakt. Dat was een aardig klusje!”

Het vorige wedstrijdseizoen stond in het teken van bekend raken met het nieuw aangeschafte motorblok. “Dat hebben we stapje voor stapje moeten opbouwen. Echt een proefseizoen dus, en gelukkig hebben we minimale schade gereden. Dit jaar gaan we knallen en ons voordeel doen met ons nieuwe datalogsysteem, waarmee we op een scherm alle waarden van de motor kunnen aflezen.”

 

Net als zijn mede-teamleden is Chris lid van de grootste agrarische studentenvereniging USRA. De Rattle ‘n Hum kent dus elk jaar weer een andere samenstelling, vertelt Chris, en ook wordt elk jaar een andere vaste rijder benoemd. Het studententeam bezoekt behalve de wedstrijden in Nederland ook regelmatig demo’s in het buitenland. “Hongarije, Italië, Frankrijk; het voelt voor ons gewoon als vakantie.” 


Ook Stroe is een wedstrijd waar ze als team naar toe leven. “Vorig jaar kwam er een grote rookwolk uit het motorblok, maar uiteindelijk zijn we volgens mij nog vierde geworden. Het wordt een kwestie van de zenuwen onder controle houden, mijn kop er goed bijhouden en goede beslissingen nemen met het oog op de kwaliteit van de baan. Eén ding is zeker: we zullen weer een hoop aanspraak hebben rond de baan, want iedereen kent het team en vindt het superleuk dat wij als studenten dit doen. En omdat het team al 45 jaar bestaat, hebben veel oudere rijders wel een herinnering of mooi verhaal over de Rattle ‘n Hum. Heel grappig is dat!

Studententeam Rattle 'n Hum