Team Xtreme 16: klein maar dapper

27 mei 2023

De mannen van team Xtreme 16 uit Scherpenzeel hebben vertrouwen in het nieuwe pullingseizoen. Met zes gloednieuwe zuigers, een lichtgewicht cabine, de nodige aanpassingen aan de koppeling en een goede verdeling van het gewicht zal het goed moeten komen, aldus rijder Arjan Appeldoorn.

Ze rijden in hun klasse waarschijnlijk met de kleinste cabine van allemaal. Het is het resultaat van eindeloos sleutelen om de FH-cabine te vervangen door de FM (de allerkleinste Volvo-cabine die er is), om onder het vereiste maximale gewicht van 8.000 kg te komen. “Dat was even een bak met werk, want alles moest pas worden gemaakt, maar het leverde wel 500 kg minder gewicht op”, vertelt Arjan.

De levering van de zes nieuwe zuigers begin dit jaar liet op zich wachten, waardoor team  de eerste wedstrijd van het seizoen in Putten overgeslagen moest worden door team Xtreme 16. Inmiddels is alles op de rit: de truck is netjes gespoten en klaar voor het nieuwe seizoen. Vorig jaar eindigden ze op de tweede plek bij de Megapull Stroe. Dit jaar hopen ze opnieuw in de top 3 te eindigen, geeft Arjan aan. “Maar de concurrentie in deze klasse is dik. Alle teams doen het gewoon heel goed, dus het is afwachten.”

De koppeling zal het team dit jaar geen hoofdpijn gaan bezorgen, hoopt Arjan. “Vorig jaar was dat een ellende. We konden er maar niet achterkomen waar het probleem zat en hebben zelfs finale-ritten moeten skippen omdat we niet konden rijden. We hebben daarom de winterperiode gebruikt om wat onderdelen te vervangen, dus dat probleem moet nu verleden tijd zijn.”

Of een podiumplek er van gaat komen is de vraag, maar trots is het team in elk geval op de erkenning die ze vorig jaar kregen toen ze door de concurrentie werden uitgeroepen tot Puller of the Year. De reden volgens Arjan? “We zijn een klein team, en met een relatief bescheiden budget hebben we door veel te sleutelen en goede technische keuzes te maken, een hele goede prestatie geleverd. Bijvoorbeeld door als één van de eerste teams met een kleinere cabine te gaan rijden. Dat wordt gewaardeerd blijkbaar en daar zijn we natuurlijk hartstikke trots op: klein maar dapper!”